Volcanes Reserva Pinot Noir,
Chile
Recenzja Sommeliera
Pinot Noir kojarzy się w pierwszej kolejności z Francją, Niemcami czy USA. W Chile również udaje się zrobić solidne wina z tego szczepu, zazwyczaj w cieplejszej stylistyce niż w Europie. Volcanes Pinot Noir jest subtelnie zabarwiony, o kolorze poziomkowym, o średnim wysyceniu. W aromacie dominują owoce leśne oraz lekka ziemistość. Wyczuwalne są głównie poziomki, liście, słodkie przyprawy. W ustach wino jest lekkie, o przyjemnej kwasowości i dosyć gładkim owocu. Aromaty owocowe w ustach są dojrzałe, soczyste. Tanina jest lekka, kwasowość ładnie zaakcentowana. W winie dominują leśne owoce i lekka, elegancka struktura. Wino długo zostaje w ustach. Warto je schłodzić na 20 minut przed podaniem. Nie należy przelewać go do karafki, pięknie otwiera się w kieliszku. Pierś z kaczki z sosem żurawinowym będzie wspaniale dobranym daniem do tego wina. Sałatka z burakiem podana na serku labneh również będzie pięknie komponować się z Volcanes Pinot Noir Reserve. Wino do picia na już, ale można dać mu kilka miesięcy w piwnicy.
Opis regionu i producenta
Dolina Casablanca, będąca częścią Aconcagua DO jest jednym z najlepszych siedlisk dla owocowych interpretacji Sauvignon Blanc oraz Chardonnay w Chile. Położone wzdłuż wybrzeża, należy do chłodniejszych regionów winiarskich w Chile, będąc jednocześnie jednym z najbardziej prestiżowych adresów do uprawy winorośli w tym kraju. Uprawy wynoszą tutaj ponad sześć tysięcy hektarów, a do głównych szczepów zalicza się Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Merlot czy Syrah.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sałatka z burakiem i labneh, pierś gęsi w żurawinowym sosie.