Marques de Grinon Verdejo,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Marques de Griñón Verdejo to bardzo rześkie wino, typowe dla odmiany. W kolorze przejrzyste, słomkowe, bez refleksów. W aromacie jest bardzo owocowe, wyraźnie cytrusowe, z ziołowym akcentem. Można wyczuć skórkę z cytryny, limonki. Odrobinę miąższu cytrusowego, pojawia się także akcent jabłkowy. Wino w ustach jest niezwykle rześkie, z piękną kwasowością, dużą dozą owocowości oraz lekką ziołową goryczką na finiszu. Dosyć długie. Smak w ustach jest idealnym odwzorowaniem tego, co było w zapachu. Warto skosztować to wino solo, ale nie sposób odmówić sobie przyjemności z połączenia go z jedzeniem. Ser manchego będzie wdzięcznym uzupełnieniem. Sałatki z sosami winegret również doskonale się sprawdzą w towarzystwie wina. Verdejo należy mocno schłodzić przed wypiciem, żeby uwydatnić wszelkie atuty trunku. Do picia już, ale można odłożyć je na kilka miesięcy do piwniczki.
Opis regionu i producenta
Rueda to mały region winiarski na południowy-zachód od Valladolid (region Kastylia Leon) o obszarze ponad 6000 hektarów. Na tej powierzchni zarejestrowanych jest aż 1320 gospodarstw uprawiających winorośl oraz 32 bodegi (2003 rok). Nazwę swą bierze od miejscowości Rueda.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sałatki z sosem winegret, sery manchego.