Tokaj Kvaszinger Szaraz,
Węgry
Recenzja Sommeliera
Furmint w stylu wytrawnym skrada serca wielu fanów białych win w ostatnich latach. To doskonała alternatywa dla Rieslinga. Kvaszinger Tokaj Dry to klasyczny przykład takiego wina. W aromacie dużo akcentów jabłka, brzoskwini, a także gruszki. Początkowo wyczuwalne są także nuty pigwowe. W ustach soczyste, bardzo owocowe, o rześkiej, dobrze skoncentrowanej kwasowości. Alkohol pięknie ułożony. Wino o średniej budowie, długim finiszu i eleganckiej konstrukcji. W ustach pokrywa się z aromatami z nosa. Warto dać mi chwilę do odetchnięcia, zmienia się wtedy jego aromatyczność. Nie zapominajmy o połączeniu go z jedzeniem. Sola w sosie śmietanowym z zestem cytrynowym wspaniale zagra w tym połączeniu, jak również wytrawne tarty z jabłkami Granny Smith. Wino przed podaniem schłodzić. Do picia już, ale rok czy dwa w piwnicy będą działały na korzyść.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Ryba smażona z sosem z zestem cytrynowym, tarta z kwaśnymi jabłkami.