Tamburino Sardo Bardolino,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Region Veneto obfituje w wiele gatunków wina. Najbardziej znanymi są oczywiście Amarone, Soave czy Lugana. Bardolino jest mniej znaną, ale ważną destylacją w regionie. Wino w stylu Valpolicelli, o wiśniowym kolorze, bez refleksów. W aromatach można wyczuć mnogość świeżych, młodych, czerwonych owoców. Głównie wiśni, żurawiny, nutę migdałów oraz czerwonych, polnych kwiatów. W ustach jest rześkie, o odświeżającej kwasowości i subtelnych taninach. W smaku jest bardzo spójne z ustami, na pierwszy plan rzucają się soczyste nuty owocowe. Wino jest lekkiej budowy, jego fundamentem jest owocowość oraz odświeżająca kwasowość. Ma dosyć długi finisz. Doskonale odnajdzie się w towarzystwie lekkich włoskich wędlin czy krótko dojrzewających serów. Pizza z pomidorowym sosem i salami będzie wspaniałym uzupełnieniem wina. Tatar wołowy lub tatar z suszonych pomidorów również nie pogardzą towarzystwem Bardolino. Wino należy lekko schłodzić przed serwisem. Gotowe do picia.
Opis regionu i producenta
Region Veneto (Wenecja Euganejska) jest jednym z najważniejszych na winiarskiej mapie Włoch. Rozciąga się od Wenecji na wschodzie aż po Weronę i Jezioro Garda na zachodzie. Powstają tutaj niesamowicie różnorodne wina, od prostych i lekkich po ciężkie i głębokie. Powierzchniowo obszar jest nieco mniejszy niż pozostałe najważniejsze regiony Włoch (Piemont, Toskania, Lombardia, Apulia czy Sycylia), ale wytwarza więcej wina niż którykolwiek z nich. Wciąż zyskuje popularność i uznanie, dzięki takim winom jak Valpolicella, Amarone, Prosecco czy Soave.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza, tatar wołowy lub z suszonych pomidorów, włoskie wędliny.