Calusari Reserva Merlot-Cabernet Franc-Feteasca Neagra,
Rumunia
Recenzja Sommeliera
Rumunia jest jednym z największych producentów wina w Europie, a wina rumuńskie dopiero niedawno zaczęły zyskiwać zwolenników na polskim rynku. Tu mamy do czynienia z kupażem Merlota - Cabernet Franc - Feteasca Neagra. Wino w aromacie częstuje nas aromatami beczki – czuć przyprawy korzenne, cynamon. Po krótkim napowietrzeniu możemy wyczuć śliwki, ciemną wiśnię, lukrecję, przyprawy korzenne, kwiaty. W ustach wino jest dobrze zbudowane, pełne, z ładnie wkomponowaną taniną i pełną strukturą. Alkohol zgrabnie ukryty. Wino jest średniej długości, bardzo przyjemne w piciu. W ustach ponownie można wyczuć beczkę, oraz typowe nuty dla użytych szczepów – śliwki, wiśnie, lukrecję. Wino warto napowietrzyć, a także schłodzić przed podaniem. W kwestiach kulinarnych, gulasz cielęcy z pomidorami, polentą kukurydzianą sprawdzi się doskonale. Arancini z nadzieniem z bakłażana również będą dobrym wyborem.
Opis regionu i producenta
Rumunia leży na tej samej szerokości geograficznej co Francja, jej klimat jest kontynentalny i łagodzony przez Morze Czarne. W centrum kraju dominują Karpaty, a Dunaj wyznacza południową granicę z Serbią, płynąc na wschód do Morza Czarnego. Region Banat, leżący w południowo-zachodniej części Rumunii przy granicy z Serbią, słynie z win opartych o szczepy bordoskie, jak również lokalne specjały – Feteasca Neagra czy Kadarka.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Gulasz cielęcy z pomidorami i polentą kukurydzianą, Chili con carne, żeberka w BBQ.