Chocoholic Pinotage,
RPA
Recenzja Sommeliera
Pinotage to jeden z najbardziej znanych szczepów winogron uprawianych w RPA. Powstał z krzyżówki Pinot Noir oraz Cinsault (nazywanego wówczas Hermitage). Wino, które mamy w kieliszku ma piękny wiśniowy kolor, z lekkim refleksem przy rancie. Dosyć intensywne aromatycznie, pachnące kakao, dojrzałą ciemną śliwką, przełamaną tabliczką czekolady. Wyczuwalne są również nuty dębowe. W ustach pełne owoców, a także słodkich przypraw. Gładkie, z subtelnymi taninami, elegancką kwasowością oraz miękkim finiszem. Wino zrobione w bardzo pijalnym stylu. Kulinarnie warto podać tu długo gotowany gulasz wołowy lub kotlety z soczewicy. Wino do picia na dziś, w towarzystwie jedzenia i przyjaciół. Warto je delikatnie schłodzić przed podaniem i krótko napowietrzyć. Potencjał do dwóch lat w piwnicy.
Opis regionu i producenta
Nadmorski dystrykt produkcji około 60-70 km od Kapsztadu. Świetne efekty przynosi sauvignon blanc i shiraz. Na tutejszych glebach winorośl musi się ukorzeniać bardzo głęboko, nawet do 8 m wgłąb, więc stosuje się system prowadzenia winorośli zwany bush-vine. Winorośl rośnie wtedy nisko, a bardzo głęboko się ukorzenia czerpiąc z ziemi wszystkie minerały. Poza tym ziemia oddaje ciepło nisko wiszącym owocom, więc grona mogą dojrzewać także w nocy.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Kotlety z soczewicy, gulasz wieprzowy.