Maset Flor de Mar,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Chardonnay Flor de Mar to doskonałe, eleganckie wino, w pierwszej kolejności nie kojarzące z hiszpańskim Chardonnay. Mamy do czynienia z wyszukanym winem, w którym pierwsze skrzypce grają akcenty mineralne, jak również świeże cytrusy czy chrupkie jabłka. Wraz z ogrzaniem, delikatnie się otwiera, pokazując swoje mineralne, ziołowe oblicze. W ustach jest niezwykle wykwintne, oparte na przepięknej kwasowości, subtelnym owocu, a także długim, mineralnym finiszu. Wino warto mocno schłodzić przed podaniem. Podawać w towarzystwie skorupiaków i innych owoców morza. Warto podać świeże ostrygi, ewentualnie mule w sosie winno-maślanym. Wino do picia dziś, ale można z nim poczekać 2-3 lata, będzie naprawdę cieszyć smakiem.
Opis regionu i producenta
Wpływ Morza Śródziemnego z jednej strony i Pirenejów z drugiej powodują tworzenie się mikroklimatów sprzyjających uprawie różnych odmian winorośli. Poziom winiarstwa Penedes wyraźnie wyprzedza pozostałe obszary winne Katalonii. Ten wysoki poziom generuje przede wszystkim niezwykły boom na wina musujące (cava). Aż 20% upraw przeznaczane jest na ten rodzaj win. W Penedes dominują szczepy Xarel·lo, Macabeo i Parellada. Dają one wina świeże, dosyć aromatyczne, owocowe (cytrynowe). To właśnie te odmiany przeznaczone są do produkcji znakomitych cava, musujących win wytwarzanych metodą szampańską, które zrobiły oszałamiającą karierę na świecie.
