Celli Poggio Ferlina Trebbiano,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Szczep trebbiano, zwany we Francji ugni blanc, jest przede wszystkim uosobieniem lekkości i zwiewności. We Włoszech rodzina szczepów trebbiano, do której należy m.in. trebbiano toscano, trebbiano di soave, trebbiano romagnolo, trebbiano spoletino, czy trebbiano d'abruzzo, odpowiada za niemal jedną trzecią produkcji białego wina w kraju. Poggio Ferlina to wino o pięknym słomkowo - żółtym kolorze. Wino, które pragnie przywrócić koncepcję prawdziwego i autentycznego wina związanego z jego pochodzeniem, ziemią i naturalnymi cechami. Fermentacja alkoholowa odbywa się w stalowym tanku, gdzie wino dojrzewa jeszcze przez okres 5 miesięcy na osadzie drożdżowym zanim zostanie zabutelkowane. Żywe, rześkie, świeże, uwodzi aromatami cytrusów, zielonego jabłka i wiosennych kwiatów. Na podniebieniu cieliste i eleganckie. O posmaku agrestu, jabłka i egzotycznych brzoskwiń, z odrobiną miodu. Do picia na już, najlepsze do picia za młodu, mocno schłodzone.
Opis regionu i producenta
Emilia-Romania, jak można się domyślić po dwuczłonowej nazwie, składa się z dwóch odrębnych okręgów, które stykają się ze sobą mniej więcej w stolicy regionu - Bolonii. Na zachód od niej rozciąga się Emilia, z jej licznymi zabytkowymi miastami leżącymi wzdłuż starożytnego Traktu Emiliańskiego. Na wschód od Bolonii leży Romagna. Emilia-Romania ma prawie 150 mil szerokości, rozciągając się niemal na cały obszar północnego półwyspu włoskiego.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Krewetki na maśle z pietruszką i chilli, sałatka z burratą i zestem cytrynowym.