Blaufränkisch,
Austria
Recenzja Sommeliera
“Przed krytyką można się bronić, wobec pochwały jest się bezbronnym” - mawia Martin Heider, senior rodu. Jego słodkie wina zyskały ponad 300 złotych medali. Producent może również pochwalić się wspaniałymi winami czerwonymi. Jeżyna, lubczyk, wiśnie, świeża kwasowość - tak powinno wyglądać codziennie wino czerwone!
Opis regionu i producenta
Winnice w Austrii są zlokalizowane głównie na wschodzie kraju, ze względu na obecność jeziora Nezyderskiego, które łagodzi kontynentalny klimat obszaru. Cztery największe regiony upraw kraju to Niederösterreich, Burgenland, Wiedeń (Vienna) i Styria, przy czym to w dwóch pierwszych znajduje się 90% winnic. Produkcja win austriackich opiera się głównie na białych szczepach, gdzie prym wiedzie grüner veltliner. W czerwieni zaś popularny jest zweigelt - krzyżówka blaufrankisch z st. laurent - oraz blaufränkisch. Powstają tu wspaniałe, pełne wina wytrawne, ale również intensywne i oleiste słodkie wina z późnych zbiorów, dotknięte szlachetną pleśnią (botrytis cinerea).
Rodzina Haider produkcja winą zajmuje się od roku 1870. Winnica stanowi ok. 13 ha powierzchni, na której uprawia się 13 odmian winorośli. Lokalizacyjnie jest to region Burgenland (północna część), wschodni brzeg jeziora Neusiedler, w pobliżu granicy z Węgrami. Miejscowość - Illmitz znajduje się w samym sercu Seewinkel, na obszarze parku narodowego Neusiedler See-Seewinkel. 70% powierzchni winnicy stanowią grona białe. To niezwykłe miejsce, gdzie powstają jedne z najlepszych win słodkich świata ze szlachetnej pleśni (Botrytis cinerea). To dzięki porannym mgłom i wilgoci w pobliżu jeziora Neusiedler. Producent podkreśla, że produkuje wina wysokiej klasy, eleganckie które podkreślają wyjątkowość Seewinkel.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Tapasy, kuchnia włoska (makarony, pizza), wołowina.