Volcanes Cabernet Sauvignon,
Chile
Recenzja Sommeliera
Cabernet Sauvignon to wino o pięknym, głębokim kolorze rubinowym, pachnące dojrzałymi i skoncentrowanymi aromatami owocowymi. Można wyczuć dojrzałe porzeczki, borówkę, jeżynę, odrobinę papryki, a także słodkie przyprawy wynikające z użycia beczek. Wino jest dosyć złożone i pełne. Mieszanka beczek amerykańskich i francuskich nada mu wyraźny, aromatyczny charakter, ale w żaden sposób nie przesłania typowego smaku odmiany. Zapach natychmiast ujawnia odmianę winogron: czarna porzeczka i odrobina zielonej papryki wyraźnie wskazują na cabernet sauvignon. Usta ładnie zbudowane, z zarysowanymi taninami, przyjemną, nie nadmierną kwasowością, a także długim, owocowym finiszem. Kulinarnie, warto podać to wino z kiełbasą z sarny w sosie żurawinowym z musztardą francuską i grillowanymi ziemniakami. Najlepiej degustować w ok. 16°C, po uprzednim napowietrzeniu kilkadziesiąt minut. Do picia dziś, ale można je zostawić na kilka miesięcy w piwniczce.
Opis regionu i producenta
Rapel Valley to duży region produkcji wina w Dolinie Centralnej. Obszar ten, złożony z dolin Colchagua i Cachapoal, produkuje mniej więcej jedną czwartą całego chilijskiego wina. Ciepły, suchy region tworzy szeroką gamę stylów winiarskich, od win codziennych po niektóre z najdroższych i najbardziej prestiżowych ofert Chile.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Kiełbasa z sarny w sosie żurawinowym z gorczycą, pierożki z mięsem, wieprzowina i drób w dobrze przyprawionych sosach.