Barbara Öhlzelt Kellerweingarten,
Austria
Recenzja Sommeliera
Grüner Veltliner Kellerweingarten to białe wytrawne wino pochodzące z Austrii, o przejrzystym, słomkowym kolorze. Wino charakteryzuje się wyraźnymi nutami mineralnymi i obfitością świeżych owoców, głównie zielonych jabłek, gruszek i odrobiną moreli. W smaku jest rześkie, o pięknej kwasowości i wyrazistej owocowości, powtarzającej się z aromatu. W ustach pojawia się subtelna kremowość, wynikająca z krótkiego dojrzewania nad osadem. Wino jest długie i mineralne, doskonale orzeźwia. Grüner Veltliner Kellerweingarten jest idealne do spożycia w okresie szparagowym, doskonale komponując się z sałatką ze szparagów, szpinaku i truskawek, a także z kozim serem. Wino jest dobre do spożycia już dziś, ale też będzie smakować w ciągu następnych dwóch lat. Przed podaniem należy schłodzić wino. Grüner Veltliner Kellerweingarten to idealne wybór dla tych, którzy cenią sobie orzeźwiające, mineralne i owocowe białe wina.
Opis regionu i producenta
Nazwa szczepu Kamptal pochodzi od rzeki Kamp, a jego centrum to Langenlois, największa winiarska miejscowość w Austrii, z prawie 4000 hektarami upraw. Wiele znanych marek winiarskich ma tu swoje siedziby, co czyni Kamptal jednym z najlepiej funkcjonujących obszarów uprawy winorośli w kraju. Oznaczenie Kamptal DAC odnosi się do szczepów Grüner Veltliner i Riesling, zarówno jako win podstawowych, jak i bardziej zaawansowanych i dojrzałych win z kategorii Reserve.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Szparagi na maśle, sałatki ze szparagami.