Josep Masachs Cava Rosat,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Cava Rose od Josepa Masachsa to wspaniały przykład modnego różowego musującego wina. Ma elegancki, łososiowy kolor i subtelny, owocowy aromat. W nosie czuć akcenty truskawek, poziomek, malin, czerwonej pomarańczy i kruchego ciasta. W ustach wino jest ładnie wysycone, eleganckie i świeże z równowagą między słodyczą a kwasowością. Jest bardzo pijalne, długie i dobrej jakości. Idealne do lekkich przekąsek, takich jak łosoś gravlax czy młode ziemniaki z botwiną. Wino powinno być mocno schłodzone przed podaniem. Świetne na pierwsze, ciepłe wiosenne dni, ale także będzie smakować dobrze po kilku miesiącach.
Opis regionu i producenta
Wpływ Morza Śródziemnego z jednej strony i Pirenejów z drugiej powodują tworzenie się mikroklimatów sprzyjających uprawie różnych odmian winorośli. Poziom winiarstwa Penedes wyraźnie wyprzedza pozostałe obszary winne Katalonii. Ten wysoki poziom generuje przede wszystkim niezwykły boom na wina musujące (cava). Aż 20% upraw przeznaczane jest na ten rodzaj win. W Penedes dominują szczepy Xarel·lo, Macabeo i Parellada. Dają one wina świeże, dosyć aromatyczne, owocowe (cytrynowe). To właśnie te odmiany przeznaczone są do produkcji znakomitych cava, musujących win wytwarzanych metodą szampańską, które zrobiły oszałamiającą karierę na świecie.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Botwina z młodymi ziemniakami, łosoś gravlax.