Deci Mani Nero D’Avola,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Deci Mani Nero d'Avola to pełne życia, czerwone wino z Sycylii, wyprodukowane przez Terre di Vita. Ta ekologiczna propozycja, czerpiąca z bogactwa odmiany Nero d'Avola, prezentuje smakowo dojrzałe czerwone owoce, ciemne jagody i subtelne nuty korzenne. Na podniebieniu jest pełne, o zaokrąglonych taninach i zbalansowanej kwasowości, które łączą się z odrobiną mineralności, typowej dla terroir Sycylii. Wyrazisty smak jest dopełniony przez długie, owocowe i nieco pikantne wykończenie. Deci Mani to wino idealne dla tych, którzy cenią sobie głęboki smak i szukają ekologicznych propozycji w świecie wina. Doskonale komponuje się z mocnymi, pikantnymi potrawami, takimi jak tradycyjna sycylijska caponata, grillowane czerwone mięso lub dojrzałe sery. Najlepiej smakuje po kilku latach od butelkowania, choć swój optymalny potencjał wyraża w okresie od 3 do 5 lat, kiedy jego bogactwo smaków jest w pełni rozwinięte. 'Deci Mani' w tłumaczeniu oznacza 'dziesięć rąk'. Na etykietach zwróć uwagę na zabawne, nieme gesty dłoni na wzór mafijnych sygnałów!
Opis regionu i producenta
Sycylia - największa wyspa położona na morzu śródziemnym, oferuje przepiękne widoki, wspaniałą kuchnię oraz przepyszne wina. Klimat śródziemnomorski, wielowiekowa tradycja upraw i wiedza tamtejszych winogrodników gwarantuje umiejętne i harmonijne prowadzenie winorośli oraz produkcję win najwyższej klasy. Wyspa była niegdyś znana z produkcji słodkich Muscatów, później wzmacnianego wina Marsala, a obecnie koncentruje się na wytrawnych winach regionalnych produkowanych pod tytułem IGT Terre Siciliane.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pikantne potrawy, takie jak tradycyjna sycylijska caponata, grillowane czerwone mięso lub dojrzałe sery.