Otto Soave,
Włochy
Recenzja Sommeliera
“Innowacja i czystość owocu - to główne cechy pożądane przez winiarza winnicy Pra - Graziano Prà. Jego Soave powstaje w całości ze szczepu Garganega, winorośli której wiek określa się na 30-60 lat. To wino średniej budowy, owocowe, przyjemnie mineralne. Świetnie współgra z szynką parmeńską czy risotto. Do wypicia teraz.” James Suckling, 90 punktów
Opis regionu i producenta
Nazwa włoskiej apelacji Soave, znajdującej się w regionie Wenecji Euganejskiej, pochodzi od nazwy średniowiecznej wioski i otaczających ją wzgórz. Historyczna strefa Soave została wyznaczona w 1927 r. i aktualnie leży na wschód od Werony. W regionie szczególną popularnością cieszy się produkcja win białych o średniej budowie, w których dominują nuty kwiatowe, ziołowe i owocowe (na przykład skórka pomarańczy czy melon). Najlepszymi przedstawicielami apelacji są wina pochodzące z historycznego centrum apelacji, tzw. Soave Classico. Są one zazwyczaj oparte w całości na szczepie Garganega, a ich potencjał starzenia określany jest na kilka lat.
Producent Prà uważany jest za jednego z najlepszych w regionie. Jego winorośle znajdują się ok. 500 metrów nad poziomem morza i rosną na bogatych, wapiennych i wulkanicznych glebach, dzięki którym wina wyróżniają się mineralną i kompleksową budową.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Tapasy, sery, słodka szynka parmeńska, ryby, makarony, zupy warzywne.