Trincadeira,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
Wino bazuje na lokalnym portugalskim szczepie Trincadeira i powstało z pasji dwóch winiarzy - Davida i Sandry. Jest w tym winie jest coś z powiedzenia, iż mężczyźni są z Marsa a kobiety z Wenus. Z jednej strony mamy intensywny kolor, nuty śliwkowe połączone z czekoladą i ziołami, z drugiej zaś pikantność, swoista siłę (nuty goździkowe, cynamon) i rześkość (wino nie leżakowało w dębowych beczkach). W winach portugalskich jest dużo elegancji, ale i finezji, zwiewności, połączonej ze zdecydowaną strukturą. “T” posiada te cechy, sprawiając wiele radości z każdej wypitej kropli.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z portugalskiego regionu Alentejo (czyt. alenteżu), który pokrywa 2/3 kraju. Ciepły klimat pozwala na pełne dojrzewanie winogron, z których produkowane są różnorodne wina - od wyjątkowych i eleganckich, po łatwe w piciu wina stołowe, które stają się coraz bardziej popularne w lizbońskich restauracjach. Ze względu na wielkość obszaru upraw, w regionie znajdziemy różnorodne gleby - od granitowych po kredowe, których charakterystyka pozwala na produkcję win o znakomicie różnorodnej stylistyce i smaku.
Producent Esporão to rodzinna firma, która jest również jednym z największych producentów wina w kraju. Połączenie różnorodnej geologii ziem, ubogich i kamienistych gleb, wysokiej amplitudy temperatur i suchego klimatu, stwarza warunki dla rolnictwa, które firma stara się optymalizować dzięki zintegrowanej produkcji. Grona są ręcznie zbierane, a tradycja winiarni podtrzymywana jest dzięki niezmienionym od 700 lat granicom winnicy.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dobrze komponuje się z szynkami, serami. Idealne do wieprzowiny lub duszonej wołowiny.