Valpolicella Morandina,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino produkowane z lekko podsuszonych (20 dni) winogron w smaku jest rześkie i soczyste, z aromatami gotowanych owoców, truskawek i wiśni. Wyczuwamy w nim również ziołową pikantność i lekką ziemistość oraz porzeczkowo-pieprzny posmak. Jest to zupełnie nowe oblicze Valpolicelli - bardzo lekkiej i “pijalnej”, ale też z charakterem i głębią.
Opis regionu i producenta
Wino pochodzi z apelacji Valpolicella DOC, znajdującej się we włoskim regionie Veneto (pol. Wenecja Euganejska) ze stolicą w romantycznie kojarzonej Weronie. Region ten jest liderem w produkcji wina włoskiego, z bardzo długą historią upraw oraz różnorodnością win, produkowanych tutaj w praktycznie każdym wydaniu. Sama apelacja Valpolicella powstała w latach 60. ubiegłego wieku i od tego czasu z roku na rok produkuje coraz bardziej jakościowe i doceniane na świecie wina, wychodzące z cienia prestiżowych Amarone della Valpolicella czy Recioto della Valpolicella (winnice umiejscowione na podobszarach apelacji Valpolicella o wyższym statusie DOCG) dzięki swojej rześkości, soczystości i prostocie.
Producent Prà uważany jest za jednego z najlepszych w regionie. Jego winorośle znajdują się ok. 500 metrów nad poziomem morza i rosną na bogatych, wapiennych i wulkanicznych glebach, dzięki którym wina wyróżniają się mineralną i kompleksową budową.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wszelkie tapasy i przekąski, kiełbasy, tłuste ryby. Sprawdzi się równie dobrze z włoską pizzą.