Alamos Malbec Uco Valley,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Alamos Malbec Uco Valley to wyjątkowe czerwone wino wytrawne z Argentyny, pochodzące z rejonu Uco Valley, produkowane przez renomowaną winnicę Catena Zapata. Charakteryzuje się głębokim, ciemnofioletowym kolorem oraz intensywnym aromatem dojrzałych czarnych owoców, takich jak czarne jagody i śliwki, które mieszają się z nutami przypraw i wanilii. W ustach pełne, miękkie i elastyczne, z posmakiem jeżyn, malin i czarnych porzeczek z nutami słodkich przypraw i odrobiną skóry. Wykończenie jest długie i trwałe z miękkimi taninami. Idealnie komponuje się z czerwonymi mięsami, grillowanymi potrawami, mocnymi serami oraz pikantnymi daniami. Zalecana temperatura podawania to 16-18°C. Wino to ma potencjał starzenia, jednak jest również gotowe do konsumpcji już teraz.
Opis regionu i producenta
Uco Valley – kluczowa część najważniejszego regionu winiarskiego Argentyny, Mendozy. Region słynie z doskonałych interpretacji Malbeca. Chłodniejszy klimat pozwala na długi, spokojny okres dojrzewania. Jedną z charakterystycznych cech Doliny Uco jest jej wysokie położenie nad poziomem morza Podregiony La Consulta i Tunuyan znajdują się na wysokości odpowiednio 850 metrów i 1100 m. Dosyć ciepłe dni, chłodne noce pozwalają zachować świetny balans w winach.
Winnica Nicolasa Cateny została założona w 1902 roku. Jej właściciele (obecnie czwarte pokolenie) jako jedni z pierwszych w kraju podjęli decyzję o obsadzaniu winoroślami parceli na ekstremalnych wysokościach. Dzięki temu dzisiaj ich wina osiągają bardzo wysokie oceny (98+) w skali Parkera, a najwyżej położona działka Adrianna jest określana jako najlepsze Cru w Argentynie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Jagnięcina, dziczyzna, tarty z serami.