Viglione Maioliche Primitivo Organic,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Viglione Maioliche Primitivo jest wyprodukowane z odmiany winogron Primitivo, znanej z intensywnych, owocowych aromatów i głębokiego smaku. To wino charakteryzuje się bogatym, rubinowym kolorem i kompleksowym profilem smakowym. W nosie wino prezentuje bogaty bukiet dojrzałych czerwonych i czarnych owoców, takich jak wiśnie, śliwki, a także subtelne nuty przyprawowe. W ustach wino jest pełne, z dobrze wyważoną strukturą i miękkimi taninami, co prowadzi do długiego, satysfakcjonującego finiszu. Jako wino organiczne jest wytwarzane z winogron uprawianych bez użycia syntetycznych pestycydów i nawozów, co podkreśla naturalne cechy regionu i odmiany. Wina organiczne często są cenione za ich czystość smaku i ekspresję terroir. Zalecana temperatura podawania tego wina to 16-18°C.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Jagnięcina, indyk, dania na bazie makaronu i ryżu.