Misty Cove Sauvignon Blanc,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Misty Cove Sauvignon Blanc, z regionu Marlborough w Nowej Zelandii, charakteryzuje się jasnożółtą, lekko limonkową barwą. Wino wyróżnia się intensywnym bukietem aromatów agrestu, świeżych ziół, melona, marakui i cytrusów. Posiada świetną kwasowość i elegancki, limonkowy finisz. Jest to wino jednoszczepowe z Sauvignon Blanc, zawierające 13% alkoholu. Idealnie komponuje się z rybami, skorupiakami, drobiem lub jako aperitif. Wyróżnia się harmonijnym połączeniem świeżości i owocowości, co czyni je doskonałym wyborem dla miłośników wytrawnych, owocowych win.
Opis regionu i producenta
Marlborough znajduje się w północno-wschodniej części nowozelandzkiej południowej wyspy. Jest największym winiarskim regionem kraju, odpowiadającym za jedną trzecią produkcji wina. To również dom dla ponad 150 producentów. Ponad połowa win powstających w regionie bazuje na szczepie sauvignon blanc (w tym jedne z najlepszych na świecie), natomiast pinot noir plasuje się na drugiej pozycji z ok. 10% udziałem w produkcji.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe jako aperitif, ale także do skorupiaków, ryb i drobiu.