Val do Avia Treixadura Ribeiro,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Val do Avia Treixadura Ribeiro to białe jednoszczepowe wino pochodzące z północnohiszpańskiego regionu Galicja, z apelacji Ribeiro DO. Winogrona szczepu Treixadura użyte do produkcji tego wina rosną na podłożu z piasku, mułu i żwiru na granitowej skale w jednym z najsłynniejszych dla uprawy białych winogron regionie Hiszpanii – Ribeiro. Fermentacja przeprowadzona w kadziach ze stali nierdzewnej w temperaturze 18 stopni. Wino jest w kolorze słomkowym z lekkimi oliwkowymi refleksami. W nosie nuty białych owoców, wyczuwalne cytrusy. W ustach zdecydowanie mineralne, nawet lekko słonawe co wynika z bliskości morza i jego wpływie na winogrona. Finisz orzeźwiający i pozostający dłuższy czas. Idealne do potraw z ryb i owoców morza, ale także do delikatnie przyrządzonego drobiu. Serwować w temperaturze 8-10°C.
Opis regionu i producenta
Galicja jest legendarnym regionem położonym w północno-zachodniej Hiszpanii. Gleby są tam bardzo zróżnicowane - od łupkowych, poprzez piaszczysto-granitowe do gliniastych. W rejonach nadmorskich jest najbardziej wilgotny obszar upraw winorośli na świecie. Region słynie z klasztoru położonego w Santiago de Compostela, gdzie znajduje się grób św. Jakuba Apostoła, który przyciąga miliony pielgrzymów.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne do potraw z ryb i owoców morza, ale także do delikatnie przyrządzonego drobiu.