Varvaglione Paralupi Appassimento,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Varvaglione Paralupi Appassimento, półwytrawne czerwone wino z Apulii, oferuje bogate aromaty dojrzałych owoców, fig, czereśni, moreli, śliwek, konfitury z czarnej wiśni i korzennych przypraw, a także wyraźny zapach czekolady. Jego rubinowa barwa z fioletowymi refleksami i aksamitna taninowa struktura świadczą o 6-miesięcznym dojrzewaniu w beczkach. Zawiera 15% alkoholu. Najlepiej podawać je w temperaturze 18-20°C. Wino to doskonale komponuje się z mięsami, serami i ciężkimi daniami, będąc idealnym wyborem na wykwintne kolacje. Szczególną cechą tego wina jest równowaga między bogatym bukietem a delikatnym smakiem, co czyni je wyjątkowym doświadczeniem dla podniebienia.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z wołowiny i dziczyzny, pikantne sery, włoskie wędliny, mięsa z grilla.