Bomba Tempranillo,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Bomba Tempranillo to wytrawne czerwone wino z regionu Jumilla w Hiszpanii, produkowane przez Bodegas Bellavista. Charakteryzuje się purpurowo-czerwonym kolorem z fioletowymi refleksami. W nosie dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców takich jak wiśnie czy jagody, połączone z nutami mięty i fiołków. Na podniebieniu jest smaczne z owocowymi doznaniami, zrównoważoną kwasowością, delikatnymi taninami i długim finiszem. Dojrzewa 3 miesiące w dębowych beczkach co nadaje mu intensywności i głębi. Idealne do serów, makaronów, gulaszów, pikantnych żeberek, wieprzowiny, jagnięciny z grilla, oraz pieczonej i konfitowanej kaczki.
Opis regionu i producenta
Jumilla to jedna z najstarszych hiszpańskich apelacji, powstała w 1966 roku. W regionie tym produkuje się wina białe, różowe i czerwone, jednak największą sławę przynoszą czerwone wina produkowane z odmiany Monastrell. Region ten ma długie tradycje winiarskie sięgające czasów rzymskich, jednak jego rozwój przypadł na czas epidemii filoksery w XIX wieku, która najpierw spustoszyła francuskie winnice. W tym czasie Jumilla przeżyła wielką winiarską rewolucję, znacznie powiększając powierzchnię swoich winnic i ilość produkowanego moszczu i wina eksportowanego do Francji. Obecnie region ten zajmuje ponad 30 tys. hektarów powierzchni winnic.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Sery, makarony, gulasze, pikantne żeberka, wieprzowina, jagnięcina z grilla.