Cardanera Carignano del Sulcis,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino stworzone na bazie pochodzącego z Francji szczepu Carignano, uprawianego na włoskiej wyspie Sardynia, dało ciekawy miks specyfiki winogron (dużo garbników, czerwony owoc, przyprawy) z lokalnym terroir. W przypadku Carignano Cardanera lokalne uwarunkowanie przyczyniło się do stworzenia wina intensywnego, pachnącego ziołami śródziemnomorskimi, ale jednocześnie świeżego i dobrze zbalansowanego. Dojrzałe owoce leśne, a w tle nuty ziół przywołują na myśl urokliwy krajobraz Sardynii, a pod jakością podpisuje się jeden z najbardziej renomowanych producentów z wyspy (Argiolas).
Opis regionu i producenta
Sardynia jest jednym z najmniejszych (15 w kolejności, gdyż trudno konkurować z takimi potęgami jak Wenecja Euganejska, Toskania czy Piemont), ale jednocześnie najbardziej osobliwych i najszybciej rozwijających się regionów winiarskich we Włoszech. Odrębna kulturowo od pozostałej części kraju (język, historia, tradycje) produkuje wina na bazie mniej popularnych w części kontynentalnej odmian, niejednokrotnie pochodzenia hiszpańskiego, a nie włoskiego. Powstaje tutaj niemal tyle samo win białych (46%), co czerwonych i różowych (54%).
Położona na północ od Cagliari (stolica wyspy) winnica Argiolas (pow. 200 ha, produkcja roczna 100 tys. butelek) uważana jest za wiodącą i najbardziej znaczącą na wyspie. Założona została pod koniec lat 30.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z cięższego drobiu (indyk, kaczka), pieczona wieprzowina, lasagne. W przypadku tego wina naturalne ziołowe aromaty można wykorzystać dodając zioła także do potraw (np. suszone zioła, cynamon, anyż, kminek). Dzięki temu wino delikatnie podkreśli aromat przypraw i zbalansuje kompozycję.