Varvaglione Primadonna Chardonnay,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Primadonna Chardonnay to włoskie białe wytrawne wino ze szczepu chardonnay. Leżakowanie w beczkach na drobnym osadzie z okresowym battonażem przez 6 miesięcy. Wino posiada intensywną, żółtą barwę. Jest pełne, bogate z aromatem ananasa, banana oraz jabłka i moreli. W ustach harmonijne, z dobrą i zbalansowaną kwasowością. Finisz gładki maślany, delikatnie ananasowy. Świetnie komponuje się ze wszelkimi daniami z ryb oraz owoców morza. Jest to wino zainspirowane pierwszą damą rodziny: Marią Teresą Basile Varvaglione. Chardonnay z Apulii, które jest satysfakcjonujące i otulające jak ciepły uścisk matki. Podawać mocno schłodzone do temperatury około 8 stopni.
Opis regionu i producenta
Apulia (po włosku Puglia) jest najbardziej wysuniętym regionem winiarskim południowych Włoch. Często potocznie nazywany jest “Włoskim obcasem”. Jest to jedna z największych krain winiarskich i posiada 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 28 DOC i 4 apelacje DOCG. Najbardziej rozpowszechnionym szczepem winogron w Apulii jest primitivo. W przeciwieństwie do innych południowych regionów, obszar nie jest górzysty, lecz pokryty dolinami i nizinami. Charakterystycznym elementem regionu jest niska ilość opadów, ale otaczająca go z trzech stron woda zapewnia chłodny, zbawienny wiatr znad Morza Śródziemnego.