Le Versant Viognier,
Francja
Recenzja Sommeliera
Le Versant Viognier z regionu Languedoc-Roussillon we Francji to białe wino o jasnej barwie z zielonymi refleksami, charakteryzujące się intensywnymi aromatami moreli, brzoskwiń winnych i róży, z nutami imbiru i mięty. Na podniebieniu jest silne i hojne, rozwijając się w stronę gładkiego i owocowego finiszu. Wino posiada średnie ciało. Przyjemny owocowy finisz. Le Versant Viogner będzie idealnym towarzyszem kuchni zawierającej białe mięsa, owoce morza, kuchni tajskiej czy sałatek. Podawać mocno schłodzone.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Białe mięsa, owoce morza, skorupiaki, przegrzebki, curry, kuchnia tajska, sałatki.