Proyecto Nakkal Nakcool Tinto,
Urugwaj
Recenzja Sommeliera
Proyecto Nakkal Nakcool Tinto to czerwone, lekkie wino wytrwane z Urugwaju, a dokładniej z regionu Canelones. Jest to wino niskointerwencyjne, oparte na spontanicznej fermentacji, bez dodatku siarki. Zrobione z połączenia dwóch szczepów: Merlot i Muscat Ottonel. W kolorze delikatnie czerwone, a nawet wpadające w odcienie różu. Ma bardzo wyrazisty smak z dominacją aromatów świeżych truskawek. Na podniebieniu jest gładkie i orzeźwiające. Wino pić schłodzone i otworzyć około 30 minut przed spożyciem w celu napowietrzenia i usunięcia niepożądanych nut.
Opis regionu i producenta
Canelones, największy i najważniejszy region winiarski w Urugwaju, jest domem dla ponad 60% produkcji wina w kraju. Canelones, położony blisko stolicy – Montevideo, ma żyzną i ciężką glebę z dominującymi glebami wapiennymi. Słynie z tego, że jest ojczyzną Tannata. W rzeczywistości uprawia się tu wiele różnych odmian (Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Albariño, Pinot Noir, Viognier i wiele innych). Jednak, to właśnie Tannat jest specjalnością regionu.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
To wino będzie idealnym trunkiem na ciepły dzień, piknik i do towarzystwa.