Sangarida Mencia,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Sangarida Mencia to wyrafinowane czerwone wino pochodzące z serca Hiszpanii, które swoją unikatową osobowość zawdzięcza odmianie winogron Mencia. Charakteryzuje się ono głęboką, ciemnokarmazynową barwą, która już na pierwszy rzut oka zapowiada bogactwo i intensywność smakową, jaką kryje w sobie każda butelka tego wyjątkowego trunku. Nos tego wina jest pełen kompleksowych aromatów ciemnych owoców, wśród których dominują aronie i jagody. W ustach Sangarida Mencia prezentuje się jako wino niezwykle intensywne, z wyraźnie zaznaczoną strukturą tanin, które zapewniają mu charakter i długowieczność. Spore ciało tego wina jest doskonale zbalansowane dzięki jego trwałemu finiszowi, który pozostawia na podniebieniu przyjemne wrażenie długotrwałości i kompleksowości. Świetnie sprawdzi się jako towarzysz wieczornych rozmów lub jako wyjątkowy komponent wykwintnych dań, zwłaszcza tych opartych na czerwonym mięsie lub intensywnych, serowych potraw.
Opis regionu i producenta
Bierzo to wciąż mało znany region winiarski w północno-zachodniej części Castilla y Leon w Hiszpanii, w pobliżu granic regionu z Galicją (na zachodzie) i Asturią na północy. Topograficznie, Bierzo to grupa małych dolin w górzystym obszarze, dlatego region ten cechuje się szczególnym rodzajem mikroklimatu, który jest tu raczej łagodny i regulowany przez wilgotność.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pierś z kaczki z sosem żurawinowym, grillowany stek z flanki, carpaccio z buraków z fetą.