Il Palazzo Chianti,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Il Palazzo Chianti to wino czerwone, które pochodzi z serca regionu Chianti w Toskanii, znane jest przede wszystkim z bogatej tradycji winiarskiej tego regionu. Chianti Il Palazzo charakteryzuje się głębokim rubinowo-czerwonym kolorem oraz intensywnym, ale jednocześnie zrównoważonym bukietem aromatycznym. W nosie wyczuwalne są czerwone owoce (głównie czarna wiśnia), a także akcenty kwiatowe. W ustach Il Palazzo Chianti prezentuje średnie do pełnego ciała z dobrze zintegrowanymi, ale wyczuwalnymi taninami, które są gładkie i aksamitne dając odczucie świeżości, a także owocowości. Idealnie komponuje się z daniami kuchni włoskiej, takimi jak pizza na cienkim cieście, makarony z sosami pomidorowymi, dania z czerwonym mięsem oraz dojrzewające sery.
Opis regionu i producenta
Toskania to, obok Piemontu, najbardziej popularny winiarski region Włoch. Niemalże każdy, od amatorów przez miłośników aż po ekspertów wina, zna doskonale toskańskie Chianti, bazujące na najpopularniejszym w tym regionie szczepie Sangiovese. Dla poszukujących więcej warto zwrócić uwagę również na pozostałe z „Wielkiej Trójki” toskańskich DOCG (najwyższe oznaczenie jakości wśród włoskich win) - Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Pizza na cienkim cieście, makarony z sosami pomidorowymi, dojrzewające sery.