Cremant d’Loire Rose,
Francja
Recenzja Sommeliera
Urzekające aromaty dojrzałych poziomek i polnych kwiatów przeplatają się z delikatnym aromatem brioszki. W ustach wyraźnie zaznaczona pienistość akcentuje posmak soczystych malin, rabarbaru i grejpfruta. Długi finisz pozostawiający przyjemne wspomnienie letniej łąki roztaczającej ziołowe aromaty. Wino wytrawne z dobrze zbudowaną strukturą, którą zawdzięcza szczepowi cabernet franc. Produkowane metodą tradycyjną, starzone nad osadem dzięki czemu w nosie i w ustach aromaty tostowe przeplatają się z nutami świeżych soczystych czerwonych owoców. Idealne jako aperitif lub na spotkanie z przyjaciółmi. Wspaniała alternatywa dla miłośników Prosecco, którzy poszukują nowych wrażeń i chcą poznać musujące wina świata, odkrywając klasyczne metody produkcji.
Opis regionu i producenta
Dolina Loary to jeden z pięciu najważniejszych regionów winiarskich Francji. Przepływa przez nią najdłuższa, mająca ponad 1000 km, rzeka we Francji. Słynie z przepięknych średniowiecznych i renesansowych zamków oraz równie oszałamiających win. Pod kątem winiarskim, ze względu na chłodny klimat, zdecydowanie wyróżniają się tu wina białe i różowe, o charakterystycznych mineralnych nutach.
Na czele rodzinnej winnicy z tradycjami sięgającymi 1873 roku, stoi obecnie czwarta generacja winiarzy z rodziny Ledouc-Frouin, czyli Nathalie i Antoine Leduc. Łącząc tradycję i nowoczesność, oferują typowe dla regionu (lokalne szczepy i klimat), ale jednocześnie subtelne i zaskakujące (różnorodność gleb) wina. Winogrona będące źródłem smaku są zawsze zbierane ręcznie, a sama winnica zrzeszona jest w ramach „Terra Vitis” - grupy francuskich producentów, których celem jest znalezienie balansu pomiędzy produkcją ekologiczną a tradycyjną.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne jako aperitif, do owoców, sałatek owocowych, do dań mocno przyprawionych (np. kuchnia azjatycka) czy owoców morza.