Carnivor Zinfandel California,
USA
Recenzja Sommeliera
Carnivor Zinfandel przyciąga uwagę głęboką, intensywnie rubinową barwą. Wino jest klarowne i błyszczące. W nosie wino jest niezwykle aromatyczne i złożone. Dominują nuty dojrzałych czarnych owoców, takich jak jeżyny, czarne porzeczki i śliwki. W tle można wyczuć subtelne akcenty wanilii, pieprzu oraz nuty dymne, które pochodzą z dojrzewania w beczkach dębowych. Pojawiają się również delikatne niuanse czekolady i lukrecji. Na podniebieniu Carnivor Zinfandel jest pełne i dobrze zbudowane. Wyraźnie wyczuwalne są dojrzałe czarne owoce, które harmonizują z subtelnymi przyprawami. Wino ma gładką, aksamitną strukturę z dobrze zintegrowanymi taninami. Posmak jest długi i satysfakcjonujący, z delikatnym akcentem dębowym, który dodaje głębi i złożoności. Końcówka jest elegancka i trwała, z przyjemnym ciepłem i lekką pikantnością, które pozostają na podniebieniu przez dłuższy czas.
Opis regionu i producenta
Kalifornia jest jednym z najprężniej działających regionów winiarskich na świecie. Licząc ilość wyprodukowanego wina, Kalifornia jest czwartym producentem świata(wyprzedzając choćby Niemcy czy Portugalię). W Kalifornii produkuje się najwyższej klasy wina, zwłaszcza z takich szczepów jak Chardonnay, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, ale również kupaż rodański(Grenache, Syrah, Mourvedre).
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealne wino do mięsnych potraw.