MOULIN DE GASSAC MERLOT,
Francja
Recenzja Sommeliera
Wyjątkowe wino pochodzące z regionu Langwedocja we Francji, oferujące prawdziwie francuskie doświadczenie winiarskie. Już na pierwszy rzut oka przyciąga intensywnym, głębokim czerwonym kolorem, który zapowiada jego bogaty i pełny charakter. W nosie dominują aromaty dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnie i maliny, uzupełnione delikatnymi nutami przypraw, które dodają mu złożoności i głębi. Subtelne akcenty dymu i wanilii pochodzące z dojrzewania w dębowych beczkach harmonijnie komponują się z owocowym bukietem, tworząc wyrafinowany aromat. Na podniebieniu wino jest ładnie zrównoważone, krągłe i aksamitne. Owocowy charakter Merlota jest tutaj wyraźnie obecny, wzbogacony o lekką pikantność i delikatne taniny, które nadają winu strukturę. Posiada przyjemne, rozgrzewające wykończenie.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wino polecane do czerwonego mięsa, zwłaszcza do pieczeni wołowej i dziczyzny, oraz do pleśniowych serów typu Brie i Camembert.