Aresti CARMÉNÈRE RESERVA,
Chile
Recenzja Sommeliera
Aresti Carmenere to czerwone wino pochodzące z regionu Rapel Valley w centralnej części Chile. W barwie wino to charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem o głębokiej strukturze. W nosie odczuwalne są słodkie aromaty kandyzowanych owoców, śliwek i wiśni z delikatną nutą papryki i akcentem kawy i wanilii. W ustach pełne, soczyste, łagodne z bogatym ekstraktem i miękkimi taninami. Aresti Carmenere Reserva jest doskonałym wyborem do czerwonych mięs, dań z grilla oraz dojrzewających serów. Jego złożoność i bogactwo smaków czynią go idealnym do degustacji zarówno w towarzystwie posiłków, jak i samodzielnie.
Opis regionu i producenta
Rapel Valley to duży region produkcji wina w Dolinie Centralnej. Obszar ten, złożony z dolin Colchagua i Cachapoal, produkuje mniej więcej jedną czwartą całego chilijskiego wina. Ciepły, suchy region tworzy szeroką gamę stylów winiarskich, od win codziennych po niektóre z najdroższych i najbardziej prestiżowych ofert Chile.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Podawane do mięsa w łagodnych sosach, pieczeni, kaczki, dań z grilla.