Cabernet Sauvignon,
USA
Recenzja Sommeliera
Aromaty dojrzałych, muskanych słońcem Kalifornii czarnych porzeczek, czereśni i śliwek, przeplatają się z nutą dymną pochodzącą ze starzenia w amerykańskich i francuskich dębowych beczkach. Ciężkie, złożone wino o wyrazistej, krągłej taninie a jednocześnie dobrze zaznaczonej soczystej kwasowości będącej wynikiem położenia winnic w dolinach Aleksander i Dry Creek, które są pod wpływem chłodnego prądu znad Pacyfiku. Długi finisz pozostawiający przyjemny posmak jeżyn, goździków i czekolady zapada w pamięć degustujących, wzniecając marzenia o słonecznym lecie i kalifornijskich podróżach.
Opis regionu i producenta
Hrabstwo Sonoma w Kalifornii jest jednym z najważniejszych obszarów uprawy winorośli w całych Stanach Zjednoczonych z historią sięgającą lat 50. XIX wieku. Poza nieuniknioną przerwą związaną z prohibicją, uprawa i produkcja wina trwa tu niezmiennie i rozwija się z każdym rokiem. Pod względem upraw hrabstwo Sonoma jest podzielone na trzy odrębne podobszary: Sonoma Valley (dolina), Northern Sonoma (północ) i Sonoma Coast (wybrzeże). Każdy z nich ma swój własny tytuł AVA i obejmuje kilka sub-AVA w swoich granicach (AVA = American Viticultural Area, czyli wyznaczony region uprawy winorośli w USA, wyróżniający się lokalnymi cechami geograficznymi).
Założyciel firmy, Louis M Martini swoje winiarskie wykształcenie zdobył we Włoszech. Po przybyciu do Stanów w 1922 roku skoncentrował się na produkcji wina mszalnego oczekując na zakończenie okresu prohibicji. Marka do dziś kojarzona z jednymi z najlepszych win z Kaliforni, konkurującymi śmiało z winami z Bordeaux.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetny do steka i innych dań na bazie wołowiny.