Nasze wybrane wina
Luty 2020

Rosso di Montepulciano,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Aromaty wiśni i jeżyn przeplatają się z delikatną nutą runa leśnego. W ustach połączenie rześkiego soku z żurawiny i pestek z wiśni z wyraźną dojrzałą, gładką taniną przechodząca w długi finisz o lekko dymnym posmaku. Rosso di Montepulciano to młodsze rodzeństwo win ze słynnej toskańskiej apelacji Vino Nobile di Montepulciano. W winiarni Poliziano winogrona do produkcji Rosso di Montepulciano, pochodzą z tych samych parceli, często z nieco młodszych krzewów
co Vino Nobile. Rosso di Montepulciano jest lżejsze o bardziej intensywnym aromacie świeżych czerwonych owoców, przez co można się nim cieszyć wcześniej.

Opis regionu i producenta

Toskania to, obok Piemontu, najbardziej popularny winiarski region Włoch. Niemalże każdy, od amatorów przez miłośników aż po ekspertów wina, zna doskonale toskańskie Chianti, bazujące na najpopularniejszym w tym regionie szczepie Sangiovese. Dla poszukujących więcej warto zwrócić uwagę również na pozostałe z „Wielkiej Trójki” toskańskich DOCG (najwyższe oznaczenie jakości wśród włoskich win) - Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Sangiovese
Merlot

Producent

Poliziano

Kraj

Włochy

Region

Toskania

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14%

Beczka

20–40% wina dojrzewa w dębowych beczkach

Parowanie z jedzeniem

Włoska kuchnia - wszelkie makarony, pizze, mięso w ziołach.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Barwa purpurowo czerwona, przejrzysta z ceglastymi refleksami.
Ikona nosa
Miło pachnący bukiet wiśni, jagód i jeżyn z nutami ziołowymi oraz aromatem leśnej ściółki.
Ikona ust
Subtelna struktura, aksamitne i miękkie dobrze zbalansowany smak czerwonych owoców z nutami dymno-leśnymi.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots