Rosso di Montepulciano,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Aromaty wiśni i jeżyn przeplatają się z delikatną nutą runa leśnego. W ustach połączenie rześkiego soku z żurawiny i pestek z wiśni z wyraźną dojrzałą, gładką taniną przechodząca w długi finisz o lekko dymnym posmaku. Rosso di Montepulciano to młodsze rodzeństwo win ze słynnej toskańskiej apelacji Vino Nobile di Montepulciano. W winiarni Poliziano winogrona do produkcji Rosso di Montepulciano, pochodzą z tych samych parceli, często z nieco młodszych krzewów
co Vino Nobile. Rosso di Montepulciano jest lżejsze o bardziej intensywnym aromacie świeżych czerwonych owoców, przez co można się nim cieszyć wcześniej.
Opis regionu i producenta
Toskania to, obok Piemontu, najbardziej popularny winiarski region Włoch. Niemalże każdy, od amatorów przez miłośników aż po ekspertów wina, zna doskonale toskańskie Chianti, bazujące na najpopularniejszym w tym regionie szczepie Sangiovese. Dla poszukujących więcej warto zwrócić uwagę również na pozostałe z „Wielkiej Trójki” toskańskich DOCG (najwyższe oznaczenie jakości wśród włoskich win) - Brunello di Montalcino oraz Vino Nobile di Montepulciano.
Chyba najmniej popularne Montepulciano, poza świetnymi winami, poszczycić się może równie zachwycającym otoczeniem. W tych okolicach toskańskie sangiovese nazywane jest prugnolo (pol. śliwa tarnina), aby nawiązać do śliwkowego kształtu, koloru i aromatu odmiany. Warto zwrócić uwagę, że wytwarzane w Montepulciano wina nie mają nic wspólnego z odmianą winogron Montepulciano, która jest wszechobecna w południowych i środkowych Włoszech.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Włoska kuchnia - wszelkie makarony, pizze, mięso w ziołach.