Stark Conde Pinot Noir,
RPA
Recenzja Sommeliera
Lekkie i zwiewne, pełne dojrzałych w słońcu Południowej Afryki malin, wiśni i truskawek. W ustach delikatne krągłe taniny i dobrze zaznaczona kwasowość, przenikają się z delikatną nutą runa leśnego. Dzięki położeniu winnic na górzystym terenie i różnicy temperatur pomiędzy dniem i nocą pinot noir charakteryzuje się soczystą kwasowością żurawin i uwodzi kwiatowym aromatem. Pinot noir to szczep, który kryje się za słynnymi winami czerwonymi z Burgundii. Stark Conde to wspaniała alternatywa dla odkrywców i poszukiwaczy smaku, którzy są gotowi by podbijać nowe winiarskie lądy i poznawać różnorodność wpływu warunków klimatycznych na międzynarodowe szczepy. Pinot noir, dzięki wyrazistej kwasowości i lżejszym taninom, to również idealne wino dla tych, którzy zaczynają poznawać świat czerwonych win lub na co dzień preferują wina białe.
Opis regionu i producenta
Wina południowoafrykańskie cieszą się coraz większą popularnością ze względu na imponująco dobrą jakość i przyjazność, dla smaku (elegancja i moc) i dla kieszeni (świetny stosunek jakości do ceny). Pierwsze winorośle zostały tu zasadzone już w XVII wieku przez holenderskich gubernatorów Cape Colony. W RPA obecnie wytwarzane są bardzo różnorodne stylistycznie wina - od oszałamiających czerwonych kupaży bordoskich (Cabernet Sauvignon, Merlot) przez pełne i kremowe chardonnay po rześkie i orzeźwiające sauvignon blanc.
Elgin to obszar sąsiadujący właśnie ze sławnym Stellenbosch, 65 km na południowy-wschód od stolicy RPA, Kapsztadu. Jest częścią regionu winiarskiego Western Cape, którego chłodny klimat sprzyja uprawom najbardziej renomowanych i rozpoznawalnych globalnie odmian - Sauvignon Blanc, Pinot Noir i Chardonnay. Tutejsi producenci wytwarzają wina o bardzo wyrazistym i aromatycznym charakterze.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Naturalna kwasowość sprawia, że jest to idealny partner do różnorodnych potraw. Pasuje między innymi do ciężkich i tłustych ryb, grillowanej wołowiny oraz twardych serów.