Baby Doll Sauvignon Blanc,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Świeże i żywe, pięknie uniesiony bukiet ukazujący owoc marakui, grejpfruta, brzoskwini, agrestu, świeżo skoszonej trawy z dodatkiem skórki limonki. Nos niesamowicie intensywny w kwiatowe aromaty, natomiast usta soczyste, oferujące pełnię owoców i odświeżającą
kwasowość. Wino nie daje o sobie szybko zapomnieć. Najlepiej będzie smakowało z dodatkiem aromatycznych potraw, ale przyjemność sprawi również samodzielnie. Podawać w temperaturze 11-13 stopni.
Opis regionu i producenta
Wina Baby Doll pochodzą z dwóch wiodących regionów Nowej Zelandii - Marlborough i Hawke’s Bay. Region Marlborough znajduje się w północno-wschodniej części wyspy. Praca w winnicy bazuje na zrównoważonych metodach produkcji, co przekłada się na mniejsze straty ekologiczne i ma pozytywny wpływ na ochronę środowiska tego cennego regionu.
Nazwa winnicy pochodzi od maleńkich owiec, którym zawdzięcza się czystość w winnicy przez cały rok. Owce stanowią “naturalne kosiarki” dla środowiska winnicy jednocześnie nie stanowiąc zagrożenia dla rosnących zbyt wysoko owoców. Wybór owcy jako symbolu winnicy nie dziwi - zwierząt tych jest w Nowej Zelandii znacząco więcej niż samych mieszkańców wyspy.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do zup wegetariańskich, zup kremów, do drobiu i wszystkich potraw bogatych w świeże zioła, do szparagów, ale i do pikantnych potraw.