Le Bon Côte Rouge,
Francja
Recenzja Sommeliera
Le Bon Côte Rouge to kwintesencja francuskiej elegancji. W kieliszku prezentuje głęboki, rubinowy odcień, często z granatowymi refleksami zdradzającymi dojrzałość. W nosie kusi bogaty bukiet dojrzałych czerwonych i ciemnych owoców – wiśni, malin, porzeczek – z dyskretnymi nutami przypraw, lukrecji i być może muśnięciem dębu lub ziemistym akcentem dodającym złożoności. Na podniebieniu jest harmonijne, o średniej budowie, z aksamitnymi, dobrze zintegrowanymi taninami. Wyraźna owocowość jest świetnie zbalansowana żywą kwasowością, nadającą świeżości. Finisz jest przyjemnie długi, z owocowym echem. Doskonałe do dań z czerwonych mięs, dziczyzny czy dojrzewających serów. Prawdziwy ambasador swojego regionu, zapraszający do degustacji.
Opis regionu i producenta
Langwedocja zlokalizowana jest na południu Francji i charakteryzuje się najgorętszym klimatem w porównaniu do reszty kraju. Corbières należy do czołówki apelacji winiarskich regionu i oferuje wina, które wyróżniają się wysokim stosunkiem jakości do ceny. Zróżnicowane gleby (płytkie i kamieniste na zboczach wzgórz, głębsze i piaszczyste na równinach) dają szeroki wachlarz stylów, w jakich winiarze mogą tworzyć swoje wina. Wina z południa potrafią być pełne, niezwykle owocowe i z dużym potencjałem do starzenia.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonale komponuje się z daniami na bazie czerwonych mięs, takimi jak steki czy pieczenie, oraz z dziczyzną. Jego elegancja sprawdzi się również w towarzystwie twardych, dojrzewających serów lub bogatych, klasycznych francuskich zapiekanek.