Ghiomo Inprimis Arneis,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Ten piękny Arneis pochodzi z regionu Langhe w Piemoncie. Wino dojrzewa w butelkach ze stali nierdzewnej przed butelkowaniem, co sprawia, że zachowuje wspaniałe aromaty świeżej brzoskwini, gruszki, zielonego jabłka i skórki cytryny. Dodatkowo wyczujemy w nim nuty dzikich ziół i mokrych kamieni. Wino jest średniej budowy, o żywej kwasowości i długim, orzeźwiającym finiszu. Będzie dobrze smakować do makaronu z owocami morza, ze świeżymi, grillowanymi rybami, do sałat z pieczonym kurczakiem i nie tylko!
Opis regionu i producenta
Piemont, obok Toskanii, to największy włoski region winiarski. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wokół Alba) i Langhe. Nazwa regionu znaczy dosłownie “u stóp gór” - prawie wszystkie winnice leżą na zboczach, co czyni pracę w winnicy wyjątkowo trudną. Klimat jest bardzo zróżnicowany, z dużymi wahaniami temperatur - śnieżnymi zimami i suchymi latami. Najpopularniejszymi uprawianymi szczepami są Dolcetto, Barbera oraz słynne Nebbiolo.
Giuseppino Anfossi reprezentuje położoną 3 km na północ od Alby winnicę Ghiomo. Posiadłość powstała w 1800 r. i początkowo stanowiła klasztor, który później został przebudowany na potrzeby winnicy. Anfossi jest modernistą w świecie wina. Ograniczona wydajność plonów czy spontaniczna fermentacja to cechy win winiarza i elementy, które odpowiadają za ich sukces.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonały jako aperitif, świetny do świeżych i słonych ryb, skorupiaków oraz marynowanych warzyw i mięs.