Marzec 2020

Hemina Red,
Węgry

Ikona typu subskrypcji
Rześkie i charakterne czerwone

Hemina, od węgierskiego producenta Abbey Winery, nawiązuje do słynnego kupażu Bordeaux - mieszanki szczepów Merlot i Cabernet Franc - w ciekawym węgierskim wydaniu. W winie przebijają się nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie i truskawki, które łączą się z aromatem wanilii, pochodzącym z procesu fermentacji w drewnianych beczkach. W winie wyczuwalna jest mineralność z dodatkiem pieprzu, który nadaje mu wyjątkowego charakteru. Stosunkowo wysoki poziom alkoholu wzmacnia odczucie rześkości. Wszystkie smaki i aromaty są dobrze zintegrowane i nienachalne. Wino będzie świetne do degustacji od razu, ale dodatkowe 2-3 lata w piwniczce pozwoli pokazać jego bardziej wygładzone oblicze. Najlepiej serwować w temperaturze 15-16 stopni.

Opis regionu i producenta

Winorośle Abbey Winery zajmują 50 ha i znajdują się w regionie Pannonhalma o łącznej powierzchni 600 ha. Jest to najmniejszy z 22 historycznych regionów winiarskich na Węgrzech. Klimat regionu kształtowany jest przez masyw górski Bakony oraz doliny Győr i Marcal i charakteryzuje się umiarkowanymi opadami i nasłonecznieniem. Warunki klimatyczne nawiązują do tych z Doliny Loary i Alzacji, stąd też dwie trzecie wszystkich upraw to winorośle wykorzystywane do produkcji win białych (np. Riesling, Sauvignon Blanc i Gewürztraminer).

Winnica została założona w 2000 roku w miejscu historycznie zajmowanym przez mnichów Benedyktyńskich, którzy od wieków byli silnie związani z kulturą produkcji wina. W latach 90. uprawy należące do posiadłości zajmowały ok. 100 ha, lecz sytuacja polityczna po II Wojnie Światowej zmusiła właścicieli do zrzeczenia się majątku na rzecz państwa.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Merlot
Cabernet Franc

Producent

Pannonhalma Abbey Winery

Kraj

Węgry

Region

Pannonhalma

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

14.5%

Beczka

8 miesięcy w węgierskich drewnianych beczkach

Parowanie z jedzeniem

Doskonałe do czerwonych mięs i do dań podawanych z owocowym sosem (np. z jagód).

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Głęboki rubinowy kolor.
Ikona nosa
Ciemne leśne owoce (śliwki, jagody) z nutą ciemnej czekolady, tabako i czarnego pieprzu.
Ikona ust
Intensywnie owocowe i jedwabiste taniny, rześkie, przyjemnie kwasowe.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots