Hemina Red,
Węgry
Recenzja Sommeliera
Hemina, od węgierskiego producenta Abbey Winery, nawiązuje do słynnego kupażu Bordeaux - mieszanki szczepów Merlot i Cabernet Franc - w ciekawym węgierskim wydaniu. W winie przebijają się nuty czerwonych owoców, takich jak wiśnie, czereśnie i truskawki, które łączą się z aromatem wanilii, pochodzącym z procesu fermentacji w drewnianych beczkach. W winie wyczuwalna jest mineralność z dodatkiem pieprzu, który nadaje mu wyjątkowego charakteru. Stosunkowo wysoki poziom alkoholu wzmacnia odczucie rześkości. Wszystkie smaki i aromaty są dobrze zintegrowane i nienachalne. Wino będzie świetne do degustacji od razu, ale dodatkowe 2-3 lata w piwniczce pozwoli pokazać jego bardziej wygładzone oblicze. Najlepiej serwować w temperaturze 15-16 stopni.
Opis regionu i producenta
Winorośle Abbey Winery zajmują 50 ha i znajdują się w regionie Pannonhalma o łącznej powierzchni 600 ha. Jest to najmniejszy z 22 historycznych regionów winiarskich na Węgrzech. Klimat regionu kształtowany jest przez masyw górski Bakony oraz doliny Győr i Marcal i charakteryzuje się umiarkowanymi opadami i nasłonecznieniem. Warunki klimatyczne nawiązują do tych z Doliny Loary i Alzacji, stąd też dwie trzecie wszystkich upraw to winorośle wykorzystywane do produkcji win białych (np. Riesling, Sauvignon Blanc i Gewürztraminer).
Winnica została założona w 2000 roku w miejscu historycznie zajmowanym przez mnichów Benedyktyńskich, którzy od wieków byli silnie związani z kulturą produkcji wina. W latach 90. uprawy należące do posiadłości zajmowały ok. 100 ha, lecz sytuacja polityczna po II Wojnie Światowej zmusiła właścicieli do zrzeczenia się majątku na rzecz państwa.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Doskonałe do czerwonych mięs i do dań podawanych z owocowym sosem (np. z jagód).