Borsao Tinto Seleccion,
Recenzja Sommeliera
W kieliszku głęboka rubinowa purpura z fioletowym refleksem zwiastuje młodość. Nos eksploduje dojrzałą wiśnią, jeżyną i pestkowcem, podbitymi nutą fiołka, suszonego zioła i słodkiej papryki . W ustach wino jest soczyście owocowe, średnio-pełne, z aksamitną, bardzo dojrzałą taniną; pod koniec pojawia się pikantny akcent białego pieprzu i lukrecji, który wydłuża finisz. Całość urzeka proporcją: imponuje koncentracją, a zarazem pozostaje „easy-drinking” – nic dziwnego, że Parker nazwał je kiedyś „prawdopodobnie najlepszą cenową okazją świata”. Każdy szczep – ~70 % Garnacha, 20 % Tempranillo, 10 % Syrah – maceruje 3-4 dni na skórkach; całkowita fermentacja trwa do 12 dni, wyłącznie w stali (22-24 °C). Wino podawać lekko schłodzone.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Tacos al pastor z ananasową salsą, burger z jagnięciną i aioli chipotle oraz sery: młody Manchego czy Tomme de Savoie.