Señorío de P. Peciña Cosecha Tinto,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Wino pięknie otwiera się zapachem śliwek i malin z nutą dżemu z jeżyn i wiśni. W smaku jest pełne, bujne, soczyste i kwasowe. Jego profil smakowy to dojrzała śliwka o zintegrowanej mineralności, z nutami lukrecji i balsamico. Jest ono świetnym przedstawicielem młodych, niebeczkowanych win z regionu Rioja. Idealna temperatura serwowania to 14-15 stopni. Wino nie wymaga dekantacji ani napowietrzania przed podaniem. Nadaje się do spożycia do 3 lat od zabutelkowania, w trakcie których zyskuje na wartości pod kątem aromatów i smaku.
Opis regionu i producenta
Rioja w północnej Hiszpanii jest jednym z najbardziej znanych regionów winiarskich na świecie. Kojarzona jest zazwyczaj z pachnących jagodami czerwonych win na bazie szczepów Tempranillo i Garnacha. Winnice w regionie śledzą bieg rzeki Ebro między miastami Haro i Alfaro (około 100 kilometrów). Rioja była pierwszym hiszpańskim regionem, któremu przyznano już w 1933 roku status DO (Denominación de Origen), czyli oznaczenia chronionego obszaru pochodzenia wina. W 1991 r. zaś jako pierwszy region została podniesiona do najwyższego poziomu klasyfikacyjnego DOCa (Denominación de Origen Calificada).
Winnica Bodegas Hermanos de Peciña jest stosunkowo niewielka, jak na standard regionu (50 ha), malowniczo położona w miejscowości San Vicente de la Sonsierra nad rzeką Ebro. Jej założyciel, Pedro Peciña, przed rozpoczęciem własnego projektu pracował przez ponad 20 lat jako główny agronom w La Rioja Alta, ucząc się wszystkich aspektów produkcji, sadzenia i zarządzania winnicami.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne z wołowiną i mięsnymi przystawkami (tzw. hiszpańskie tapas).