Sierra Cantabria Rioja Rosado,
Hiszpania
Recenzja Sommeliera
Rioja znana przede wszystkim z charakternych, długowiecznych czerwieni tym razem pokazuje nam swoje oblicze w aromatycznym Rosado. Sierra Cantabria Rosé to klasyczne clarete z Rioja, produkowane w procesie maceracji czerwonych i białych odmian winorośli. Kupaż Viury, Garnachy i Tempranillo zapewnia intensywną owocową świeżość. Garnacha znana też jako Grenache we Francji odpowiada za najbardziej znane prowansalskie róże. W tym przypadku, z hiszpańskim charakterem, objawia się suknią w łososiowym kolorze. Nos o aromatach świeżych owoców - truskawek, jeżyn, malin i granatu z lekką ziołową nutą. Na podniebieniu intensywne, o świeżej kwasowości, dobrze zbalansowane o średniej budowie i długości.
clarete - styl różowego wina z dłuższą maceracją na skórkach co wpływa na mocniejszą ekstrakcję kolorów i aromatów.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Hiszpański róż świetnie sprawdzi się z paellą z owocami morza. A może bardziej szalone połączenie z warzywami stir-fry w azjatyckim stylu?