Bio Cuy Torrontes Natural,
Argentyna
Recenzja Sommeliera
Nazwa wina odnosi się do regionu Cuyo, który jest najbardziej znaczącym sub-regionem w Argentynie, leżącym u podnóża Andów. Jednocześnie Cuy, czyli "świnka morska", jest symbolem kraju i zdobi etykietę sugerującą nowoczesny styl wina. Wino charakteryzuje się minimalną ingerencją w proces produkcji i brakiem dodatku siarczanów, co podkreśla jego naturalny charakter i autentyczny smak. Torrontes to autochtoniczny argentyński szczep. Piękny, lekko złoty kolor. Intensywne aromaty brzoskwini i kwiatów pomarańczy, w tle skórka pomarańczy i delikatna ziołowość. Wino jest wytrawne z dobrze wkomponowaną kwasowością, o średnim ciele i przyjemnym mineralnym finiszu. Wyjmij je 30 min przed podaniem z lodówki, żeby ogrzało się do temperatury 12 stopni, pokazując swoją głębię i charakter.
Opis regionu i producenta
Mendoza jest to najważniejszy region winiarski spośród wszystkich w Argentynie - odpowiada za ok. 75% produkcji wina całego kraju. Region jest siedzibą ponad 1,5 tys. winnic, zlokalizowanych w trzech kluczowych okręgach. Produkcja argentyńskich win na bazie szczepu malbec historycznie wywodzi się właśnie z Mendozy - z górzystych regionów Lujan de Cuyo i Uco Valley. Gleby są tam zróżnicowane pod względem struktury, a system irygacyjny, nawadniający winnice wodą z topniejących lodowców, sięga czasów hiszpańskich konkwistadorów. Jak w większości argentyńskich regionów, uprawy zlokalizowane są często na stromych zboczach, ze względu na pozytywny wpływ chłodnych górskich nocy na rozgrzane w ciągu dnia grona.

Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Idealnym dopasowaniem będzie feta rakieta, czyli feta zapiekana z różnymi sezonowymi dodatkami jak dynia, bataty, śliwki, gałązka pomidorków cherry podana z oliwą z oliwek i świeżą bagietką.