R de Romaneira Tinto,
Portugalia
Recenzja Sommeliera
“Niewielki dodatek szczepu syrah w typowo portugalskiej mieszance z regionu Douro nadaje temu winu zarówno perfumowanego charakteru, jak i oddaje w pełni klasyfikację wina regionalnego. Wino jest pełne, intensywne, o dużej mineralności. Znajdziemy w nim dużo leśnych owoców, ale i nuty skóry, anyżu czy słodkich rodzynek. Już teraz smakuje najlepiej - nie potrzebuje leżakować!
Roger Voss, Wine Enthusiast
Opis regionu i producenta
Duriense to obszar uprawy i produkcji win w Portugalii pokrywający część Douro, czyli regionu znanego światowo głównie z produkcji wina fortyfikowanego (wzmacnianego), tzw. porto. Nazwa regionu pochodzi od rzeki Douro, która płynie ze wschodu na zachód, od granicy hiszpańskiej aż do Porto, gdzie uchodzi do Oceanu Atlantyckiego. To właśnie w tym regionie Portugalia, jako jeden z pierwszych krajów (1756 r.), ustanowiła prawo chroniące autentyczność win Porto, określając obszar uprawy winorośli w regionie-apelacji o nazwie Douro.
Romaneira to jeden z większych producentów wina w regionie Douro. To aż 412 ha oraz 3 km winnic wzdłuż rzeki Douro! Taka powierzchnia zapewnia ogromną różnorodność klimatyczną oraz geologiczną upraw sadzonych na tarasach tworzonych na stromych zboczach wzgórz schodzących do rzeki.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z wołowiny, jagnięciny, makarony w sosach, gulasze, sery.