Mount Hermon Red,
Izrael
Recenzja Sommeliera
Mount Hermon to wieloszczepowy blend wyprodukowany z Cabernet Sauvignon, Merlot, Malbec oraz niewielkiej ilości Cabernet Franc i Petit Verdot. Co roku skład procentowy poszczególnych szczepów różni się od siebie, co czyni wino naprawdę niepowtarzalnym. Wszystkie winorośle uprawiane są na Wzgórzach Golan. Chłodny klimat, skalista gleba wulkaniczna i duża wysokość nad poziomem morza są idealnymi warunkami do uprawy klasycznych odmian winorośli. Mount Hermon 2018 prezentuje bombę owocową w postaci wiśni i jagód, a także złożone nuty ziół, przypraw, fiołków i ziemi.
Opis regionu i producenta
W Izraelu winorośl uprawiano już 4 tys. lat temu, o czym świadczą kamienne tłocznie licznie rozsiane po północnej części kraju. O winie często wspomina Biblia, bo stanowi ważny element rytuałów - jednym z cudów Chrystusa była przemiana wody w wino w Kanie Galilejskiej. Jednak mimo wspaniałego dziedzictwa starożytności, współczesne winiarstwo izraelskie jest bardzo młode. Odrodzenie nastąpiło pod koniec XIX w., kiedy to na wzgórzach Golan nasadzono krzewy z Kalifornii.
Po nasadzeniu winorośli w 1976 r., winnica Golan Heights Winery oficjalnie została założona w roku 1983. Do dziś produkuje ona 4 linie win: Golan, Hermon, Gamla i Yarden. W 1984 r. winnica wydała swoje pierwsze wino, które wywołało sporo szumu w branży winiarskiej zarówno na świecie, jak i w samym Izraelu.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Wołowina, jagnięcina, dziczyzna (jeleń), pikantne jedzenie, dojrzałe i twarde sery.