Mount Riley Pinot Noir,
Nowa Zelandia
Recenzja Sommeliera
Marlborough cieszy się obecnie wielką popularnością ze względu na produkcję świetnych win na bazie szczepu sauvignon blanc, ale uwagę przykuwa również mniej znany przedstawiciel regionu - szczep pinot noir. W przypadku pinota od Mount Riley mamy do czynienia z niezwykłą soczystością owocu (wiśnie, truskawki), delikatnym aromatem runa leśnego i posmakiem żurawiny. W aromacie uwodzą fiołki, ale również przyprawy i suszone zioła. W winie możemy spodziewać się niskich tanin i wysokiej kwasowości - cech charakterystycznych dla szczepu pinot noir.
Opis regionu i producenta
Marlborough znajduje się w północno-wschodniej części nowozelandzkiej południowej wyspy. Jest największym winiarskim regionem kraju, odpowiadającym za jedną trzecią produkcji wina. To również dom dla ponad 150 producentów. Ponad połowa win powstających w regionie bazuje na szczepie sauvignon blanc (w tym jedne z najlepszych na świecie), natomiast pinot noir plasuje się na drugiej pozycji z ok. 10% udziałem w produkcji.
Mount Riley jest to rodzinna winnica, której właściciele wyznają silne, tradycyjne wartości i filozofię zaangażowania na wszystkich etapach produkcji wina - od uprawy, aż po kieliszek. Producent może pochwalić się wieloma wyróżnieniami w konkursach - od lokalnych po prestiżowy London International. Działki z uprawami pinot noir znajdują się w jednych z najlepszych lokalizacji w regionie. Różnorodność gleb pozwala uzyskiwać kompleksowe wino o wspaniałym owocowym charakterze.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne jako aperitif lub towarzystwo dań na bazie pomidorów i/lub grzybów. Dobre do łososia i kaczki.