Nobil Terre Montefloris Rosso,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino wytwarzane jest w 100% z ręcznie wyselekcjonowanych organicznych winogron montepulciano, pochodzących z upraw o ekspozycji południowej. Gleba w winnicy jest bogata w żwir, który dobrze odprowadza wodę, a w nocy oddaje zakumulowane ciepło. W winie wyczuwamy aromaty jeżyn, kwaśnych wiśni i truskawek, czarnego pieprzu i dębu z dodatkiem gorzkiej czekolady. Jest ono dobrze zbalansowane, z zaokrągloną taniną oraz wysokim poziomem alkoholu, który dodaje charakteru i wyrazu. Całość dopełnia długi finisz. Najlepiej otworzyć butelkę około godziny przed podaniem, jak w przypadku większości wielkich win włoskich. Serwować w temperaturze 18-20°C.
Opis regionu i producenta
Marche to mniej znany winiarski region we wschodniej części środkowych Włoch. Odpowiada za mniej niż 1% produkcji wina w kraju (Istat, 2019), ale można się tam doszukać naprawdę świetnych jakościowo win. “Le Marche” można przetłumaczyć jako “pogranicze”, a w obrębie tego rzadko odwiedzanego regionu istnieje prawie każdy rodzaj topografii, jaki można sobie wyobrazić. Miejscowi chwalą się, że można tu rano jeździć na nartach (Apeniny na zachodniej granicy regionu), a po południu pływać w morzu(Adriatyk na wschodniej granicy).
Centanni jest to rodzinna wytwórnia win prowadzona przez Giacomo Centanni oraz jego córki Elisę i Danielę. Winnica znajduje się na wzgórzach na zachód od miasta Montefiore dell'Aso, 5 km od morza i 30 km od Parku Narodowego Monti Sibilini w jednym z najbardziej dziewiczych zakątków Włoch. Uprawa winorośli zajmuje powierzchnię 32 ha i jest w pełni organiczna. Wina wychodzące pod szyldem Centanni świetnie odzwierciedlają charakter obszaru oraz umiejętności winiarskie rodziny.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Czerwone mięso i dojrzewające twarde sery np. Parmigiano Reggiano, Grana Padano.