Luma Nero D’Avola,
Włochy
Recenzja Sommeliera
Wino jest świetnie zbalansowane i krągłe, soczyście owocowe z pikantnymi aromatami przypraw. Wyczuć w nim możemy dojrzałe śliwki i jeżyny z przebłyskiem czereśni, malin, wiśni i truskawek. Możemy zauważyć w nim również dobrze zintegrowane aromaty dębowe, waniliowe, czekoladowe, akcenty ziół oraz posmak skóry i tytoniu. Pochodzenie z Sycylii, obszaru z wysokimi średnimi temperaturami i wysokim nasłonecznieniem, daje nam wino pełne i aromatyczne, które najprawdopodobniej przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi południowych win włoskich.
Opis regionu i producenta
Sycylia - największa wyspa położona na morzu śródziemnym, oferuje przepiękne widoki, wspaniałą kuchnię oraz przepyszne wina. Klimat śródziemnomorski, wielowiekowa tradycja upraw i wiedza tamtejszych winogrodników gwarantuje umiejętne i harmonijne prowadzenie winorośli oraz produkcję win najwyższej klasy. Wyspa była niegdyś znana z produkcji słodkich Muscatów, później wzmacnianego wina Marsala, a obecnie koncentruje się na wytrawnych winach regionalnych produkowanych pod tytułem IGT Terre Siciliane.
Winnica Cantina Cellaro znajduje się w wiosce Sambuca di Sicilia. Ta piękna miejscowość (jedna z najpiękniejszych we Włoszech) specjalizuje się w uprawie winorośli od stuleci. Ten potencjał terroir, klimatu i długoletniej tradycji potrafił świetnie wykorzystać Signore Guasto Antonino, który zapewnił winnicy światowy sukces, poparty doskonałą jakością. To właśnie dbałość o szczegóły stała się wyznacznikiem winnicy, znanej na całym świecie z różnorodnych win o dobrym stosunku jakości do ceny.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Świetne do czerwonych mięs i baraniny. Idealne do włoskiej pasty z sosem pomidorowym i mięsem. Sprawdzi się również bez towarzystwa posiłku.