Kwiecień 2020

Luma Nero D’Avola,
Włochy

Ikona typu subskrypcji
Gładkie i owocowe czerwone

Wino jest świetnie zbalansowane i krągłe, soczyście owocowe z pikantnymi aromatami przypraw. Wyczuć w nim możemy dojrzałe śliwki i jeżyny z przebłyskiem czereśni, malin, wiśni i truskawek. Możemy zauważyć w nim również dobrze zintegrowane aromaty dębowe, waniliowe, czekoladowe, akcenty ziół oraz posmak skóry i tytoniu. Pochodzenie z Sycylii, obszaru z wysokimi średnimi temperaturami i wysokim nasłonecznieniem, daje nam wino pełne i aromatyczne, które najprawdopodobniej przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi południowych win włoskich.

Opis regionu i producenta

Sycylia - największa wyspa położona na morzu śródziemnym, oferuje przepiękne widoki, wspaniałą kuchnię oraz przepyszne wina. Klimat śródziemnomorski, wielowiekowa tradycja upraw i wiedza tamtejszych winogrodników gwarantuje umiejętne i harmonijne prowadzenie winorośli oraz produkcję win najwyższej klasy. Wyspa była niegdyś znana z produkcji słodkich Muscatów, później wzmacnianego wina Marsala, a obecnie koncentruje się na wytrawnych winach regionalnych produkowanych pod tytułem IGT Terre Siciliane.

Winnica Cantina Cellaro znajduje się w wiosce Sambuca di Sicilia. Ta piękna miejscowość (jedna z najpiękniejszych we Włoszech) specjalizuje się w uprawie winorośli od stuleci. Ten potencjał terroir, klimatu i długoletniej tradycji potrafił świetnie wykorzystać Signore Guasto Antonino, który zapewnił winnicy światowy sukces, poparty doskonałą jakością. To właśnie dbałość o szczegóły stała się wyznacznikiem winnicy, znanej na całym świecie z różnorodnych win o dobrym stosunku jakości do ceny.

Zdjęcie butelki wina

Charakterystyka wina

Szczep

Nero d’Avola

Producent

Cantina Cellaro

Kraj

Włochy

Region

Sycylia

Rocznik

2018

Uprawa

Konwencjonalna

Zawartość alkoholu

13.5%

Beczka

Minimum 6 miesięcy w dębie francuskim

Parowanie z jedzeniem

Świetne do czerwonych mięs i baraniny. Idealne do włoskiej pasty z sosem pomidorowym i mięsem. Sprawdzi się również bez towarzystwa posiłku.

Alkohol
Kompleksowość
Owocowość
Kwasowość
Słodycz
Rześkość

Opis degustacyjny

Ikona oczu
Intensywny, przezroczysty i błyszczący rubin.
Ikona nosa
Dojrzałe śliwki, jeżyny, jagody i czereśnie, podbite nutą wanilii, czekolady i przypraw, m.in. zmielonego pieprzu.
Ikona ust
Wino świetnie zintegrowane i krągłe. Smakuje świeżo i soczyście (dojrzałe wiśnie, czereśnie, śliwki, jeżyny i jagody), ale też intrygująco ze względu na aromaty przypraw, goździków, tytoniu, czekolady i wanilii.

Brzmi dobrze?

Zacznij co miesiąc otrzymywać starannie wyselekcjonowane dla Ciebie wina prosto pod Twoje drzwi.

Dots