Chenin Blanc 221,
RPA
Recenzja Sommeliera
Ciekawe i zaskakujące połączenie świeżości szczepu chenin blanc z kremowymi nutami pochodzącymi z fermentacji i leżakowania w beczce. Bogata struktura jest przepełniona nutami soczystych pestkowych owoców (nektarynka, morela, brzoskwinia). Dodatkowo, w winie wyczuwamy aromaty białych kwiatów i owoców tropikalnych, takich jak ananas i mango. Ponad połowa wina była poddana fermentacji i leżakowaniu w dębowych beczkach, pozostawiając w winie nuty kremowe i miodowo-waniliowe. Pozostałe grona były fermentowane w stalowych zbiornikach, aby uzyskać wyśmienitą świeżość. Wino było wielokrotnie nagradzane m.in. złotym medalem w prestiżowym Gilbert Gaillard International Challenge 2019 czy Wine Awards for Spain 2019. Najlepiej serwować w temperaturze 10-12°C.
Opis regionu i producenta
Western Cape jest głównym południowoafrykańskim regionem winiarskim. Dzieli się na pięć podregionów, m.in. Cape South Coast, Coastal Region oraz Breede River Valley. Ten ostatni odpowiada za jedną czwartą produkcji całego wolumenu wina i alkoholi mocnych (głównie brandy) w Afryce. Białymi szczepami wiodącymi prym są tutaj chenin blanc, chardonnay i sauvignon blanc, z czego ten pierwszy jest swoistą wizytówką RPA. Pozytywny wpływ na wysoką jakość winogron ma tamtejszy śródziemnomorski klimat, z ciepłymi i słonecznymi okresami wegetacyjnymi. Za obniżenie temperatury i lepszą wydajność upraw odpowiada zaś wiatr Cape Doctor, napływający znad oceanu.
Alvi’s Drift jest własnością rodziny Van Der Merwe - ojca Bertiego oraz dwóch synów, Johana i Alviego. Nazwa winnicy nawiązuje do mostu wybudowanego przez dziadka Alviego, który umożliwiał dostęp do posesji. Winnica stanowi tylko część biznesu, którym zarządza rodzina Van Der Merwe, ale z roku na rok staje się coraz ważniejszą gałęzią rodzinnego przedsiębiorstwa. Wina zaś zyskują uznanie sommelierów i krytyków na całym świecie.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Dania z drobiu, foie gras, risotto z owocami morza, kozi ser.