Kadette Cape Blend,
RPA
Recenzja Sommeliera
Kanonkop Kadette to południowoafrykański blend czterech szczepów - regionalnego pinotage oraz typowych dla Bordeaux cabernet sauvignon, merlot i cabernet franc. Wino ukazuje całą gamę aromatów - od intensywnych, soczystych owoców malin, czarnych porzeczek i śliwek, przez nuty ciemnej czekolady i kawy mokka, aż po aromaty pochodzące z dębowej beczki (wanilia, tost, tytoń). Świetnie zrobione wino, miękkie w smaku, o dobrze zbalansowanej kwasowości i czekoladowo-korzennym posmaku.
Opis regionu i producenta
Stellenbosch jest drugą najstarszą osadą w RPA (po Kapsztadzie), założoną nad brzegiem rzeki Eerste w 1679 roku. Winorośl dotarła tu stosunkowo szybko za sprawą francuskich hugenotów (ewangelików reformowanych). Region winiarski Stellenbosch jest obecnie domem dla niemalże 20% nasadzeń w RPA i regularnie zyskuje na popularności dzięki rosnącej jakości win. Klimat regionu jest stosunkowo gorący i suchy, dlatego bardzo duże znaczenie dla upraw ma chłodzący wpływ morski. Najczęściej uprawiane są tutaj czerwone odmiany - cabernet sauvignon i pinotage, choć bliżej oceanu można również znaleźć liczne nasadzenia białych odmian (m.in chenin blanc, chardonnay, sauvignon blanc). Stellenbosch na arenie międzynarodowej słynie ze świetnych win czerwonych, będących przystępną alternatywą dla kupaży bordoskich. Jest on również miejscem narodzin bardzo ważnego dla RPA, lokalnego szczepu pinotage (skrzyżowanie pinot noir i cinsaut).
Kanonkop jest rodzinną winnicą, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, aż do czwartej generacji (braci Paula i Johanna Krige). Pierwsze wina pod etykietą Kanonkop trafiły na rynek w roku 1973. Aktualnie zarządcą 125 hektarowej winnicy jest Abrieec Beeslaar. Przez ostatnie trzy dekady wina z Kanonkop zyskały uznanie krytyków i liczne międzynarodowe nagrody m.in. przyznane przez Wine Advocate.
Charakterystyka wina
Szczep
Producent
Kraj
Region
Rocznik
Uprawa
Zawartość alkoholu
Beczka
Parowanie z jedzeniem
Schłodzone będzie pasowało do owoców morza z grilla, w temperaturze pokojowej zaś do pieczonej lub grillowanej wołowiny, gulaszu, burgerów wołowych.